lørdag den 12. april 2014

Ryster med bryster vol. 2

Må mænd gerne gå i bar overkrop i det offentlige rum, uden at det bliver opfattet som blufærdighedskrænkende?

Må kvinder?

Vi kender de to forskellige svar allerede.

Ville det være behageligt for kvinder at smide blusen om sommeren og få lidt luft og sol på brysterne? 

Ja, det ville det jo egentlig. Men allerede inden vi når til tanken - om det isoleret set fede og behagelige i lys og luft på torso, har vores hjerner allerede blokeret, og der høres en høj buzzzz lyd, og en rød lampe blinker hysterisk. For det er jo forkert på så mange måder. Bare forestil dig, at du som kvinde gik ned af Strøget med bare bryster. Du ville ikke nå en meter, uden at omgivelserne ville sætte dig på plads med deres reaktioner -  eller du var blevet meldt til Politiet.

Sjovt tankeeksperiment: Du og din mandlige ven eller kæreste smider bluserne begge to og spadserer nonchelant afsted ved siden af hinanden i Nyhavn. Ville det så kun være dig, kvinde, der blev anholdt, når Politiet kom? Eller vil det blive opfattet som en demonstration/to er en gruppe?

Ok, bryster på kvinder bliver opfattet som blufærdighedskrænkende. Brystvorterne har vi endda til fælles med mændende - vi har bare lidt større fedtkirtler indenunder generelt set. 
Generelt. For der ER faktisk også mænd, der har ret så fyldige bryster. 

Men bryster er jo ikke kønsdele. Heller ikke på kvinder. Jeg er forvirret. Hvorfor må vi så ikke lufte dem offentligt? Hvorfor er de blufærdighedskrænkende, når mænds ikke er? 

De er bare lavet til at fodre babyer med. Men nu må kvinder ikke engang amme i det offentlige rum længere? 

I DK og andre vestlige lande er vi igennem mange år via bl.a. reklamer blevet indprentet, at kvindekroppen er et seksuelt objekt - særligt hvis den er tynd, har store bryster og fyldige læber. Hvis ikke den er tynd, har store bryster og fyldige læber vil reklamerne - vore venner og normsættere - træde i karaktér og gøre opmærksomme på, hvordan den så kan opnå disse ting til vores eget bedste.  
Dermed er det også blevet okay at betragte kroppen (ikke kun kvindens, men det med mandekroppen tager vi en anden dag) som sexobjekt hele tiden. Det er jo derfor, at kvinder ikke må hive brystet frem og amme i det offentlige rum længere - for det er potentielt seksuelt udfordrende skråstreg halvnøgent. Og halvnøgenhed er forbudt i det offentlige rum, fordi det er blufærdighedskrænkende. Altså hvis man er en kvinde.

Tilbage til start.

Til gengæld er det ok, når det bare foregår på en reklame for privathospitalet Nygart, der fylder hele siden af en bybus med teksten: Nye bryster - illustreret af, ja et par kvindebryster. For eksempel. 

I denne reklame skal vi lige endnu engang mindes om - ret massivt og igennem i hvert fald seks år efterhånden - at vi kan ændre, det vi har, hvis vi ikke er tilfredse, og vi cykler, går og kører forbi dem hver dag, så vi skal nok fatte det snart.

Kvindebryster er flotte, fascinerende og fantastiske, og jeg er ikke en skid imod, at både mænd og kvinder synes det. Det synes jeg også selv. Jeg vil heller ikke gøre mig til dommer over andres ønsker om at modificere deres egne kroppe. Det er et frit valg.

Jeg har heller ikke det mindste imod, at bryster ind imellem kan have æggende, vækkende effekt på andre. Det kan en mund eller en røv eller en ryg også have - både mænds og kvinders - tykkes som tyndes - homoseksuelles, heteroseksuelles, transpersoners og dem midt imellem(s). Vi har forskellig seksualitet - forskellige præferencer og smag, og vi tænder på forskellige kroppe/kropsdele rent visuelt. 
I aktiv seksuel sammenhæng kan f.eks. brystvorter - både hos mænd og kvinder være følsomme små knapper, der kan trykkes på. Det kan ører også være - lige som halsen, håndledet og nakken ... (kom selv på flere).

Tiøren er faldet: Bryster kan virke tiltrækkende på alle mulige mennesker. Det er fair nok. 

Det jeg finder psykotrættende er at blive sønderbombet med reklamer i det offentlige rum, der fortæller os, hvordan bryster og krop i det hele taget bør se ud for at være attraktiv(e) og rigtige? I hvis øjne egentlig? Vores allesammens øjne? De øjne, der som bekendt ser så forskelligt på tingene.

Og jeg finder det endnu mere psykotrættende, at dobbeltmoralen er så tydelig: Du må ikke vise dine bryster offentligt, men reklamerne må gerne. Og så hele det dér stereotype, ufrie og temmelig anstrengte forhold til vores naturlige, nøgne (elle delvist nøgne kroppe), der følger med. 

Men, men, men. Måske er det slet ikke et problem. Det kan sagtens bare være mig, der endnu engang ikke lytter ordentligt efter, når de økonomisk og socialt velstillede, priviligerede, hvide, heteroseksuelle mænd, der fører ordet i debattrådene rundt omkring, blandt andet gør sig den ulejlighed at forklare mig og de andre, der er trætte ind i sjælen af at se kvindekroppen udstillet som objekt - og som derfor stiller os undrende og kritisk -  at der faktisk ikke er reelle problemer med seksualiserende reklamer. 

Fordi: De siger det.Ingen kommentarer:

Send en kommentar